нещо за мен

Моята снимка
Варна, България, Bulgaria
пука ми!!!

сряда, 12 ноември 2008 г.

e party*


Много се говори за промяна на политическата ни система, за избирателен ценз, мажоритарни избори и т. н. Необходимостта от нови хора, необременени с т. н. преход е явна. Всички за това говорим.
От скоро съм блог пространство, но явно то си функционира много успешно и активно. Тук са интелигентни млади хора, на които явно им пука какво става в милата ни родина. Това може да е другото име на новата ни партия – „Пука ни/ми”. Въобще името е отворено за дискусия.
Аз предлагам просто решение:
І) ако допуснат мажоритарни избори – примерно 50 (петдесет) места и:
а) може да се гласува за тях от цялата страна – ще си изберем 50 (петдесет) човека и ще си ги изберем от раз
б) ако е по райони-избирателни. Тогава тези 50 човека трябва да бъдат от съответните райони и всеки от нас ще си гласува за наши хора от съответния си район
ІІ) ако няма мажоритарен вот, правим тази нова партия-виж горе.
ІІІ) нищо не пречи да го направим по двата начина, ако има мажоритарен вот.
Ще трябват структури из цялата страна и чужбина, но аз не смятам това за проблем. Не ни трябват клубове, зали, коли и други платими глезотии. Всеки от нас има компютър/лаптоп, достъп до мрежата. А тези, които нямат, имат приятели с такива или има интернет зала в града/селото им. Ако ще се прави партия ще ни трябват малко пари за регистрация, но всеки може да даде по 5 лв. примерно, 10 000 човека са 50 000 лв.
Кой може да участва. Всеки! Само да декларира, че се отказва от до сегашни си партийните пристрастия (ако има такива) и ще се съобразява с общите ни решения.
Кои ще бъдат бъдещите депутати. Всеки, който иска да бъде такъв си пуска CV в интернет. Другите го одобряват и почва да събира гласове. Първите 50 (петдесет) човека са нашите хора. Ако е по райони същото. Гласуването трябва да е явно с Емайл адрес, за да не ни се набутат не подходящи хора, стари кримки. По Skype правим дискусия, по интернет видео пресконференции и т. н. Правим си предизборната програма, обсъждаме я и си е приемаме.
В деня на избора има едно неудобство. Всеки от нас трябва да стане от компютъра и да отиде до изборната си секция. Аз от сега заявявам, че ако зависи от мен, още на тези избори ще въведа електронно гласуване за тези с електронен подпис, като начало.
Повярвайте ми, ако си свършим предварително добре работата това ще си струва усилието. Ще си направим паралелно преброяване. Всеки от нас ще декларира в интернет, че е гласувал и още в 18,00 ще знаем резултата в деня на избора, кои от нашите хора са в парламента.



P. S. *e party – умишлено е пиша на английски, защото на български „е партия” би трябвало да се обяснява с много думи

P. S. S. никоя от уважаемите ни телевизии не се тръшна да предаде директно на избора на г-н Барак Обама на 2008-11-05 в 5,00/6,00 часа българско време, благородната реч на загубилия г-н Джон Маккейн от Феникс, Аризона и признанието му че неговия президент ще е г-н Барак Обама. Ако е прав г-н Гамизов, това ще има и пряко отношение тук в България

10 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Аз споделям изложената загриженост от ситуацията и потребността да се търси изход. Предлагам на автора да помисли по проблемите, поставени в статиято, която носи заглевието Можем ли заедно да изработим проект за реформа на българската демокрация?. Предлагам Ви да потърсим заедно отговори на 21-те въпроси, които са поставени там, а също и на всички други, които възникнат в хода на дискусията. Смятам, че една такава дискусия може да бъде плодотворна. А иначе Ви желая успехи и постижения в писането и в живота изобщо!

Анонимен каза...

Подкрепям идеята да търсим гражданска алтернатива на досегашните партии. Снощи по Сеизмограф бе поканен Николай Колев, от Макс Планк институт, Мюнхен. Балгарите в Германия също са се амбицирали да предложат проект, даващ шанс на гражданското общество в противовес на старите партийни муцуни. Понеже електронните медии в България са собстевонст на олигарсите, шанса ни е в Интернет, където не зависим от тях. Нека Герговци и Ковачевци си плащат на куклите, ни по-обикновенните хора с малки но честно отделени суми също можем да финансираме, но кадърни и свестни народни представители.

integer каза...

Пиша повторно, защото първия път ми отхвърли профила.
Подкрепям напълно опитите да се намери политическо представителство на гражданското общество вместо старите политически к...и. Снощи в "Сеизмограф" участва Николай Колев, който обяви проект на българи в Германия със същата цел. Не съм членувал в партии, не съм давал предизборни дарения, не гласувам редовно. Но бих започнал, ако успеем да направим Интернет партия на мълчаливото мнозинство.

Davidov каза...

С риск да загубя двама gugu / Delyan учредители/члена/гласоподаватели казвам, тук няма място на анонимност. Ако сте от малък град/село и не искате да знаят с какво се занимавате, ОК, но поне аз трябва да Ви знам и като какъв искате да участвате. До сега пишех на всеки, но скоро ще ми бъде трудно и затова без да се сърдите, ще си направя обща група в gmail и ще пиша на всички Ви, едновременно.
Чакам Е майл на: valdav.relax@gmail.com ,моля!
С Радо/Rado обсъждаме идеята да създадем/направим собствена Homo Politicus!, но за сега сме на „гости” при Борислав Цветков: http://bgpolitics.ning.com/

Анонимен каза...

Здравейте г-н Давидов, похвално е, че искате разширение на демокрацията, но ние с вас малко-по-различно разбираме "демокрацията". Вашият модел демокрация е доста опростен спрямо нашия. Например вашите последователи като г-н Ангел Грънчаров са твърде далеч от нашето разбиране за демокрация. Грънчаров издига като свой кумир Иван Костов и го сочи за пръв демократ.Това ние не приемаме и считаме, че Иван Костов и неговото управление нямат нищо общо с истинската демокрация, а с имитацията на демокрация, но пък много обичат да употребяват думата "демокрация"- сложили го в името на партията си. Самият Грънчаров нарича всички други, които не са привърженици на ДБС "Ченгета"-е това има ли нещо общо с демокрацията? Но въпреки различията гражданското общество трябва да се ОБЕДИНИ под общи цели,че именно с истинска демокрация( а не имитация) ще издигнем България от руините на националната катастрофа, икономическия, държавен и духовен колапс. Що се отнася до предаването "Сеизмограф" и фигурата на Николай Колев можем само да споменем, че той беше при нас в периода между 2006-2007 година и когато сложихме условия за членство и изискване за подаване на "декларации" той изведнъж се изниза по търлъци и сега го виждаме в предаването да прави своя партия с нашите идеи. Лично аз съм го учила на АБВ -то на демократичния модел на Германия, в която той е от няколко години и съм сигурна, че още не е разбрал каква държава е Германия. Като го чух да говори по "Сеизмограф" "забавил" да спомене авторите на "идеите си", само го попитах как ще се чувства като бъдещ учен, ако някой плагиатства неговия научен труд без да спомене името на автора му? Ние 5 години работим върху идеите на нашето Гражданско Движение, за нас те имат научна стойност и няма да позволим да си служат с тях безцеремонно, без да ни споменава като автори или да ги дъвчат поради това, че не ги разбират до тяхното орезиляване. Въпреки всичко аз му казах, че не е нужно сега самоцелно и самосиндикално плагиатство на чужди идеи, а ЕДИНЕНИЕ за справяне с катастрофата.
С поздрави Дора Апостолова
Гражданско Движение за реална демокрация "Идея за България" www.ideyazabulgaria.org

dapostolova каза...

Г-н Давидов привет!Снощи ви пуснах едно мнение като "анонимен" защото тямах профил в Гугъла. Писах обаче под него името и сайта си.Сега имам най-сетне профил, напомням ви чрез него за вчерашния ми постинг и се надявам да го публикувате. С поздрави: Дора Апостолова от сайт"Идея за България" www.ideyazabulgaria.org

мечта каза...

Алтернативата трябва да спечели доверието на невярващото на никого мнозинство. За "нови" и "чисти" се представяха какви ли не. От вън дойдоха юпитата и великденци... Първите ни предадоха, вторите не спечелиха никакво доверие. С какво и как ще спечелим доверието на невярващите?

Анонимен каза...

Ако искате може и тук http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=230&video_id=7827 да ми отговорите на въпросчето, което не допуснахте тук?

Davidov каза...

Jowel (07.12.2008 г. / 22:24ч.)
Странно, тук казвате, че "може да участва всеки от България и чужбина", пък блогът ви е затворен за коментари и дори само въпроси неодобрени от вас. Е как да участва всеки тогава?; :D Попитах ви нещо съвсем просто - как ще спечелите доверитето на невярваващите след като вече имахме едни юпита и други Великденци все от Европа, които - първите ни предадоха, а вторите не спечелиха никакво доверие. Е? Тук поне не трият.

Davidov каза...

Jowel - Първо, отворих блога за коментари (директно) и се извинявам, че до сега не бях го направил!
За доверието. Когато има Цар, Командир или друг водач, ти трябва да се съобразяваш с него и да му се отчиташ. Аз предлагам по-просто, „нашият” човек да се съобразява и отчита само на нас, тук пред всички ни.