нещо за мен

Моята снимка
Варна, България, Bulgaria
пука ми!!!

събота, 4 април 2009 г.

Второто издание на ВИНОТУР 2 – 4 април 09

От 2 – 4 април в Спортната Зала в гр. Варна се проведе второто издание на ВИНОТУР, изложение за вино и туризъм. Организатор на събитието е Барс - Агенция в лицето на хаджи Ламбрин СОТИРОВ, главен мениджър на изложението.
Събитието уважиха: кмета на район Одесос, г-жа Таня Василева, кмета на район Аспарухово г-н Богдан Караденчев, кметa на район „Владислав Варненчик”, г-н Добромир Джиков.
Точно в 11 часа г-н Сотиров и г-н Денко Георгиев, Гл. Секретар на Черноморската Регионална Винарска Камера удариха гонга на гр. Варна и откри събитието. Военно морския оркестър озвучаваше събитието.
24 участници от всички региони в България предложиха на варненци своята продукция. Имаше и вина току що поставени в бутилки от бъчвите, без етикети.
Целта бе да се даде възможност на ресторантьорите директно да се запознаят с производителите и тяхната продукция. Имаха възможност да поръчат необходимите си количества вина, ракии и др.
Изложението няма състезателен характер, целта е органично да се свърже вино производството и туризма, стара традиция в гр. Варна.

http://www.dnevnik.bg/morski/via_pontica/2007/10/25/391190_slunce_more_i_grozde/

Първата гроздолечебница

През 1935 г. България е първият най-голям износител на грозде на европейския пазар. Само през 1939 г. от страната са изнесени 100000 тона.

Няколко години по-рано през 1933 г., основоположниците на гроздолечението в науката и практиката обявяват Варна за гроздолечебен център. В един от общинските хотели в курорта Св. Константин на 10 септември е основана гроздолечебница, която просъществува до Втората световна война. Почиващите в хотелската база получавали безплатно до 3 кг грозде на ден, набрано от собствени лозя или доставено от Евксиноград.

В зависимост от лечението индивидуалните дажби се определяли от лекар специалист. Гроздето обаче трябвало да се приема три пъти дневно преди ядене. Подбирали се сортове с нежна кожа, сочно месо и лесно отделящи се семки. Предпочитали се добре узрели плодове, но не прекомерно сладки и ароматни. Станцията била посещавана от много чужденци, които при отпътуването си били изпращани на жп гара Варна със специални подаръци по няколко пакета грозде за из път.

Няма коментари: