нещо за мен

Моята снимка
Варна, България, Bulgaria
пука ми!!!

събота, 14 февруари 2009 г.

Да целунем любим/ата/ия с чаша вино в ръка!

Трифон Зарезан + Свети Валентин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по нов стил) или на 1 февруари (по новоюлианския календар), когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден.[1] Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.
Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва хляб — пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур.
От http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=688291
На Трифон Зарезан празнуват и соколарите

През деня се извършва ритуалното зарязване на лозята, което подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност
Трифон Зарезан, Трифонци, Триунувден, Трифон Чипия или Трифку - празникът на Св. мчн. Трифон има много имена.
Той е включен към цикъл от три последователни дни, наречени "трифунци": 1 февруари - Трифоновден (14 февруари по стар стил), 2-ри - Сретение Господне (Зимна Богородица) и 3 февруари - Св. Симеон.
За един от най-веселите поводи за празнуване в годината на трапезата трябва да има прясна пита, пълнена с ориз и булгур кокошка и, разбира се, вино, тъй като Св. Трифон се смята за пазач на лозята и празникът е в негова чест. На Трифоновден се извършва ритуалното зарязване на лозята, което подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност.
Ритуалът е почти еднакъв в цялата страна. Всеки стопанин, щом пристигне на лозето си, се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва пръчки от три корена и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, запазена от огнището от Бъдни вечер.
Зарязването се придружава от благословии за берекет. Отрязаните свежи пръчки свиват на венчета, които стопаните слагат на калпаците си, през рамо, на бъклицата, а някои ги отнасят вкъщи и ги поставят на домашната икона.
После мъжете се събират на обща трапеза в лозята, придружена от песни и хора.
На този ден празнуват също градинарите и кръчмарите.
Св. Трифон е известен като покровител на лозята на Балканите. Началото на празника трябва да се търси в прочутите Дионисиеви тържества в Древна Гърция.
В представите на българина образът на светеца е обогатен чрез различни легенди. Най-известната от тях е свързана със светеца, който отрязал носа си, когато зарязвал лозето, откъдето идва и името му Трифон Чипия.
Малцина знаят, че св. мчк. Трифон е покровител и на една друга малка общност -
на соколарите
Според древно предание руският цар Иван Грозни бил страстен соколар.
Веднъж по време на лов в известното с богатия си воден дивеч село Напрудное (днес северно предградие на Москва, в района на Рижката гара) той загубил своя любим бял северен сокол - изключително красива птица, разказва пред Religiabg.com председателят на Българската асоцация за запазване на грабливите птици Павел Якимов।

От http://prostotiq.blogspot.com/2005/02/blog-post_01.html
Трифон Зарезан е!
Трифон Зарезан е, хора! Най-култовият празник от всички, напук на шибания бълвоч, наречен Свети Валентин। Свети Валентин е мухльо, даже не съществува - той е измислен, за да ти цоцат кинти директно от гъза в голямото си бокалче, с което после някой чичка да си купува хамбургери и Ферари, понеже ти е е॥л майката да вярваш във вълшебната сила на празник, който е измислел, докато е серял поредното трудно излизащо лайно от разпрания си гъз! Трифон Зарезан, Трифон Зарезан е истината за живота, най-великото нещо на планетата, а бе туто ди тути капи. От хиляди години ние и нашите предци се напиваме като свине днес, точно навреме! Защото това, както добре знаеш от една статия от миналата седмица, е смисълът на живота.

Горното е добър преход към: Свети Валентин
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Картичка за Свети Валентин от 1910 г.
Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони. Обичайно е да се подаряват цветя. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречени Валентин, живели през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.
На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.
От http://bgkulinar.net/id-1838
Свети Валентин – празник на любовта
На 14 февруари милиони хора по света честват празника на влюбените – денят на св. Валентин. Корените му се губят в далечното минало. В древен Рим на 15 февруари са празнували Луперкалиите – празник на изобилието, посветен на покровителя на стадата Фавън (едно от имената му било Луперк). Предния ден се посвещавал на римската богиня на брака, майчинството и жените – Юнона. През този ден девойките пишели любовни писма, слагали ги в голяма урна, а след това младежите ги изваждали. Всеки мъж е трябвало да ухажва девойката, чието писмо е изтеглил, според волята на боговете.
Свети Валентин бил свещеник, живял по времето на император Клавдий ІІ, който е водил много войни. За да набира войници забранил сватби и годежите. Валентин (бил и лекар) тайно венчавал влюбените и се молел за пациентите си. Надзирателят на затвора го помолил да излекува сляпата му дъщеря. Направил мехлем за очите и, но той не помогнал. Римските войници го арестували заради религиозните му убеждения, като бащата на болното момиче успял да му даде само хартия и мастило с което Валентин написал любовно писмо до болната девойка преди да го екзекутират. Надзирателят предал бележката на дъщеря си, която като я отворила намерила жълт минзухар и надпис „От твоя Валентин”. Чудото станало, девойката прогледнала. Традицията се е запазила, истинското име да не се пише в картичката, получателят трябва сам да се досети, от кого е валентинката. През 496 г. римския папа Геласиус обявява датата на смъртта на светеца – 14 февруари за ден на св. Валентин.

Кой каквото иска да празнува! Според мен най-добре да уважим и двата празника, но не от сутринта да започнем с единия и след обяд да продължим с другия, за да не дойде множко на не опитните.

Няма коментари: