нещо за мен

Моята снимка
Варна, България, Bulgaria
пука ми!!!

понеделник, 13 юли 2009 г.

Воден/Планински спасител

Привидно няма разлика между двата вида дейности на младите момчета/момичета избрали тази професия. Още повече, че има много от тях, които зимата са на планината, лятото на морето. И двете са свързани с опазване на човешкия живот (изисква се жертво готовност), ниско, не съответстващо на риска заплащане, труден работен ден, не призната от обществото професия (остатъци от миналото, гларуси, чейнджаджиите и т. н.).
Моята визия по въпроса е друга.
Планинарите/скиорите като отидат на планина първото, което правят е да си направят планинската (медицинска) застраховка. Някъде, тя е включена в билета за лифта (Добринище).
Да сте чули това да се прави на морето. Не няма такова нещо!
Е за това искам да говоря. И за двете дейности са необходими много средства и отлична организация. Някой си мисли, че на водния спасител едни гащета и един чадър му е достатъчен (плажно масло да си купува сам). Но трябват още плавници, спасителни буйове, катер/джет, връзка с медицинския екип (той обикновено е на другия край на плажа, ако го има въобще). Сериала „Спасители на плажа” бе чудесна илюстрация за организацията и необходимата екипировка.
Ако концесионерът е задължен част от парите взети от чадър/шезлонг (7+7=14 лв.) да предаде на БЧК. Тогава нещата ще станат други. Пари за водното спасяване ще има! Клиента ще знае, че купувайки горната услуга (получава билет застраховка) и автоматично се застрахова за всичко, което може да му се случи на плажа.

Няма коментари: