нещо за мен

Моята снимка
Варна, България, Bulgaria
пука ми!!!

вторник, 26 май 2009 г.

Генерал Сава Савов (1865 – 1945) „Всичко и всички за България”

На 21.05.2009 в библиотеката на гр. Шумен, "Стилиян Чилингиров" се състоя представяне на биографията на генерал Сава Савов с автор, Виолета Божерянова. Негово мото е било „Всичко и всички за България”.
Инициатор на написването на книгата е Павлина Савова, внучка на генерала. Това е една сбъдната мечта, да види издадена биографията на своя дядо, сподели г-жа Савова пред шуменци.
На представеното присъстваха, г-жа Божерянова, автор на книгата, г-жа Савова, много гости. Това е второто представяне на книгата. Първото е било в гр. София през декември 2008 г. Издаването е станало и с помощта на „Военно Издателство” ЕООД.
Защо и в гр. Шумен. Началото на рода Савови е от Шумен. Поставен е от хаджи Савва след пристигането му в града през 1787 г. Той се оженва за Анастасия и остава да живее в гр. Шумен. Бащата на генерал Сава Саввов е Панайот хаджи Саввов. Председател е на дружеството, което е създадено за изграждане на железопътната линия Русе, Шумен, Варна и пристанище в гр. Варна. По време на проучването на пристанището на Кюстенджа, пада от вълнолома и загива. Дружеството се разпуска и железопътната линия е построена от английска компания.
Генерал Сава Саввов е роден на 5 декември 1865 г. в гр. Шумен. Първоначално учи в Шумен, после се премества в гр. Варна, а след това, военното училище в гр. София – 1883 г. Преподаването е на руски. Самото училище е създадено от руската администрация, веднага след Освобождението.
- Сръбско Българска война, 1885 г. – младши офицер
- 1888/89 г. командир на рота в І Софийски полк
- 1893 г. флигел-адютант в свитата на княгиня Мария Луиза
- 1896/98 г. дивизионен командир на І Софийски полк
- 1898/1901 г. дивизионен командир на 9 Пловдивски полк
- 1901 г. началник военния окръг София, а от 1903 г. е подполковник
- 1906 г. помощник началник на Военното на Негово Величество училище, гр. София. На следващата година - полковник
- 1908 г. флигел-адютант в свитата на княгиня Елеонора, втора съпруга на княз Фердинанд
- 1910/13 г. командир на 22 тракийски полк
- 1913 г. Първа Световна Война, хофмаршал в двореца. Посреща дипломати от двете воюващи страни (Антантата и Германия/Австрия).
- 14 февруари 1914 г - повишение, генерал – майор, главен адютант на царя
- 27 ноември 1916 г., генерал – майор Саввов е назначен за началник на 5 пехотна Дунавска дивизия, а България е във война на страната на Германия.
- 20 май 1917 г. е произвеждането му в генерал - лейтенант
- 24 ноември 1917 г. назначен за командващ 4 българска армия
- В кабинета на Малинов-Костурков, генерал – майор Саввов е министър на войната и работи за сепаратисти мир
- По време на Радомирските събития (войнишкия бунт – 1918 г.) генерал – майор Саввов е признат като спасител на столицата и братоубийствената война
- 3 октомври 1918 г. цар Фердинанд абдикира, идва краят на 34 годишното му царуване
Цар Борис ІІІ
Първите стъпки на младия цар са направени с генерал – майор Саввов. Младия цар е добър приятел и със сина на генерала - Михаил с който са израснали заедно. Михаил е завършил военна гимназия, матура в Австрия, а 17 годишен е доброволец в Балканската война. Пленен в Солун. Баща е на инициатора за издаването на тази книга, Павлина Савова.
- 4 октомври 1918 г. цар Борис ІІІ се възкачва на престола. Генерал Саввов е изпълнил обещанието дадено на Фердинад в деня на отпътуването му, да издаде заповед за произвеждането на Борис в чин генерал.
- 17 октомври 1918 г. Генерал Саввов си подава оставката, прошение за излизане в запаса, но тя е разгледана едва след 8 месеца. Награден е с 12 български ордена и 4 чуждестранни ордена.
- След преврата на 9 юни 1923 г., генерал Саввов е 7 месеца в емиграция и след завръщането, кандидатурата му за депутат е издигната от Демократическата партия в изборите за ХХІ народно събрание – 18 ноември 1923 г.
- Генерал Сава Саввов е депутат и в ХХІІІ народно събрание, избран от Шуменски избирателен район. Бил е и член на централното бюро на партията, неотлъчен другар на Александър Малинов.
Генерал Сава Саввов умира през април 1945 г. Диагнозата е преплитане на червата.
Бог да прости големия българофил, демократ – генерал от пехотата ни!
Книгата е за живота на един родолюбец, но и учебник по история, автора борави с огромен исторически фонд. Има много не публикувани до сега материали. Същата е богато илюстрирана.

Няма коментари: