нещо за мен

Моята снимка
Варна, България, Bulgaria
пука ми!!!

вторник, 26 май 2009 г.

Генерал Сава Савов (1865 – 1945) „Всичко и всички за България”

На 21.05.2009 в библиотеката на гр. Шумен, "Стилиян Чилингиров" се състоя представяне на биографията на генерал Сава Савов с автор, Виолета Божерянова. Негово мото е било „Всичко и всички за България”.
Инициатор на написването на книгата е Павлина Савова, внучка на генерала. Това е една сбъдната мечта, да види издадена биографията на своя дядо, сподели г-жа Савова пред шуменци.
На представеното присъстваха, г-жа Божерянова, автор на книгата, г-жа Савова, много гости. Това е второто представяне на книгата. Първото е било в гр. София през декември 2008 г. Издаването е станало и с помощта на „Военно Издателство” ЕООД.
Защо и в гр. Шумен. Началото на рода Савови е от Шумен. Поставен е от хаджи Савва след пристигането му в града през 1787 г. Той се оженва за Анастасия и остава да живее в гр. Шумен. Бащата на генерал Сава Саввов е Панайот хаджи Саввов. Председател е на дружеството, което е създадено за изграждане на железопътната линия Русе, Шумен, Варна и пристанище в гр. Варна. По време на проучването на пристанището на Кюстенджа, пада от вълнолома и загива. Дружеството се разпуска и железопътната линия е построена от английска компания.
Генерал Сава Саввов е роден на 5 декември 1865 г. в гр. Шумен. Първоначално учи в Шумен, после се премества в гр. Варна, а след това, военното училище в гр. София – 1883 г. Преподаването е на руски. Самото училище е създадено от руската администрация, веднага след Освобождението.
- Сръбско Българска война, 1885 г. – младши офицер
- 1888/89 г. командир на рота в І Софийски полк
- 1893 г. флигел-адютант в свитата на княгиня Мария Луиза
- 1896/98 г. дивизионен командир на І Софийски полк
- 1898/1901 г. дивизионен командир на 9 Пловдивски полк
- 1901 г. началник военния окръг София, а от 1903 г. е подполковник
- 1906 г. помощник началник на Военното на Негово Величество училище, гр. София. На следващата година - полковник
- 1908 г. флигел-адютант в свитата на княгиня Елеонора, втора съпруга на княз Фердинанд
- 1910/13 г. командир на 22 тракийски полк
- 1913 г. Първа Световна Война, хофмаршал в двореца. Посреща дипломати от двете воюващи страни (Антантата и Германия/Австрия).
- 14 февруари 1914 г - повишение, генерал – майор, главен адютант на царя
- 27 ноември 1916 г., генерал – майор Саввов е назначен за началник на 5 пехотна Дунавска дивизия, а България е във война на страната на Германия.
- 20 май 1917 г. е произвеждането му в генерал - лейтенант
- 24 ноември 1917 г. назначен за командващ 4 българска армия
- В кабинета на Малинов-Костурков, генерал – майор Саввов е министър на войната и работи за сепаратисти мир
- По време на Радомирските събития (войнишкия бунт – 1918 г.) генерал – майор Саввов е признат като спасител на столицата и братоубийствената война
- 3 октомври 1918 г. цар Фердинанд абдикира, идва краят на 34 годишното му царуване
Цар Борис ІІІ
Първите стъпки на младия цар са направени с генерал – майор Саввов. Младия цар е добър приятел и със сина на генерала - Михаил с който са израснали заедно. Михаил е завършил военна гимназия, матура в Австрия, а 17 годишен е доброволец в Балканската война. Пленен в Солун. Баща е на инициатора за издаването на тази книга, Павлина Савова.
- 4 октомври 1918 г. цар Борис ІІІ се възкачва на престола. Генерал Саввов е изпълнил обещанието дадено на Фердинад в деня на отпътуването му, да издаде заповед за произвеждането на Борис в чин генерал.
- 17 октомври 1918 г. Генерал Саввов си подава оставката, прошение за излизане в запаса, но тя е разгледана едва след 8 месеца. Награден е с 12 български ордена и 4 чуждестранни ордена.
- След преврата на 9 юни 1923 г., генерал Саввов е 7 месеца в емиграция и след завръщането, кандидатурата му за депутат е издигната от Демократическата партия в изборите за ХХІ народно събрание – 18 ноември 1923 г.
- Генерал Сава Саввов е депутат и в ХХІІІ народно събрание, избран от Шуменски избирателен район. Бил е и член на централното бюро на партията, неотлъчен другар на Александър Малинов.
Генерал Сава Саввов умира през април 1945 г. Диагнозата е преплитане на червата.
Бог да прости големия българофил, демократ – генерал от пехотата ни!
Книгата е за живота на един родолюбец, но и учебник по история, автора борави с огромен исторически фонд. Има много не публикувани до сега материали. Същата е богато илюстрирана.

1 коментар:

asda services каза...

Празни карти за банкомати
Знаете ли, че можете да хакнете всяка машина за банкомати !!!

Ние имаме специално програмирани банкоматни карти, които могат да се използват за хакване на всяка банкоматна машина, тези банкоматни карти могат да се използват за теглене на пари в банкомата или прекарване на пръст, магазини и търговски обекти. Ние продаваме тези карти на всички наши клиенти и заинтересовани купувачи по целия свят, като картите имат дневен лимит за теглене от 5000 в банкомат и до 100 000 лимит на разходи в него. Ние предлагаме и следните услуги:
1) ЗАПАДНИ ТРАНСФЕРИ НА СЪЮЗА / ТРАНСФЕР НА ПАРИ
2) ВХОДИ В БАНКИ
3) ТРАНСФЕРИ НА БАНКИ
4) КРИПТОКОЛЮТНО ИЗВЪРШВАНЕ
5) КУПУВАНЕ НА ПОДАРЪЧНИ КАРТИ
6) НАТОВАРВАНЕ НА СМЕТКИ
7) ТРАНСФЕРИ НА WALMART
8) БИТКОЙН ИНВЕСТИЦИИ
9) ИЗТРИВАНЕ НА ИМЕ ОТ ДЕБИТЕН РЕГИСТЪР И НАКАЗАТЕЛЕН ДОКУМЕНТ
10) БАНКОВ ХАКИРАНЕ

Да станеш богат и да живееш начина на живот на богатите и известните е мечтата на много хора. И докато повечето хора ходят на работа или търсят други етични методи за печелене на пари онлайн.
Празният банкомат тегли пари от всички банкомати и на него няма име, защото е празен, само вашият ПИН ще бъде на него, не е проследим и сега имам пари за бизнес, пазаруване и достатъчно пари за мен и семейството ми, за да живейте нататък.
ПРОГРАМИРАНА празна ATM карта, която е в състояние да хакне всяка машина за банкомати, навсякъде по света.
Лице за контакт: проф. Александър Кастро
Имейл: atmservices44@aol.com
Имейл: atmservices44@yahoo.com