От 2 – 4 април в Спортната Зала в гр. Варна се проведе второто издание на ВИНОТУР, изложение за вино и туризъм. Организатор на събитието е Барс - Агенция в лицето на хаджи Ламбрин СОТИРОВ, главен мениджър на изложението.
Събитието уважиха: кмета на район Одесос, г-жа Таня Василева, кмета на район Аспарухово г-н Богдан Караденчев, кметa на район „Владислав Варненчик”, г-н Добромир Джиков.
Точно в 11 часа г-н Сотиров и г-н Денко Георгиев, Гл. Секретар на Черноморската Регионална Винарска Камера удариха гонга на гр. Варна и откри събитието. Военно морския оркестър озвучаваше събитието.
24 участници от всички региони в България предложиха на варненци своята продукция. Имаше и вина току що поставени в бутилки от бъчвите, без етикети.
Целта бе да се даде възможност на ресторантьорите директно да се запознаят с производителите и тяхната продукция. Имаха възможност да поръчат необходимите си количества вина, ракии и др.
Изложението няма състезателен характер, целта е органично да се свърже вино производството и туризма, стара традиция в гр. Варна.
http://www.dnevnik.bg/morski/via_pontica/2007/10/25/391190_slunce_more_i_grozde/
Първата гроздолечебница
През 1935 г. България е първият най-голям износител на грозде на европейския пазар. Само през 1939 г. от страната са изнесени 100000 тона.
Няколко години по-рано през 1933 г., основоположниците на гроздолечението в науката и практиката обявяват Варна за гроздолечебен център. В един от общинските хотели в курорта Св. Константин на 10 септември е основана гроздолечебница, която просъществува до Втората световна война. Почиващите в хотелската база получавали безплатно до 3 кг грозде на ден, набрано от собствени лозя или доставено от Евксиноград.
В зависимост от лечението индивидуалните дажби се определяли от лекар специалист. Гроздето обаче трябвало да се приема три пъти дневно преди ядене. Подбирали се сортове с нежна кожа, сочно месо и лесно отделящи се семки. Предпочитали се добре узрели плодове, но не прекомерно сладки и ароматни. Станцията била посещавана от много чужденци, които при отпътуването си били изпращани на жп гара Варна със специални подаръци по няколко пакета грозде за из път.
нещо за мен
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар